«Europa er et døende kontinent»

«EUROPA FORSVINNER. Våre kvinner føder ikke nok barn, ekteskapet er i oppløsning og vi kan forvente en ødeleggende økonomisk nedgangstid om vi ikke gjør noe med problemet nå».

Slik lyder oppsummeringen av Demographic Winter, den første av i alt to filmer fra det amerikanske distribusjonsselskapet SRB Documentary.

Den apokalyptiske filmen, som er finansiert og produsert av en koalisjon av katolske, mormonske og evangeliske miljøer i USA, har samlet demografer, økonomer, sosiologer og politikere som alle målbærer dystre framtidsutsikter for Europa.

Beskjeden fra den kristenkonservative fløyen er utvetydig: den demografiske katastrofen er ikke lenger på trappene, den er her allerede.

BAKTEPPET ER KANSKJE kjent for mange. På mindre enn førti år har fødselsraten sunket med over 50 prosent på verdensbasis: I 1970 fødte verdens kvinner i gjennomsnitt seks barn; i dag er det globale gjennomsnittet 2.9.

United Nations Population Division (UNDP) spår imidlertid videre nedgang i åra som kommer, og innen 2050 vil verdens samlede fødselsrate være på 2.05, ifølge framskrivinger.

En så lav fødselsrate betyr i praksis at menneskene på jorda ikke lager nok barn til å erstatte seg selv.

SKAL ET LANDS BEFOLKNING vokse uten innvandring må hver kvinne føde mer enn 2.1 barn. I all hovedsak krever det nemlig to mennesker for å lage barn, og siden noen barn dør før de forplanter seg, behøver vi litt å gå på, derav 2.1.

I land hvor barnedødeligheten er større enn i den vestlige verden, kreves det altså mer enn 2.1 barn for å ha et såkalt fødselsoverskudd.

I Europa er det bare i Tyrkia (2.43) og Albania (2.28) at hver kvinne føder mer enn 2.1 barn. Riktignok er Island (1.95) ikke så langt unna, men de er også det klart mest produktive landet i Norden. Norge (1.8), Danmark (1.77) og Finland (1.74) ligger hakk i hæl, mens Sverige (1.64) noterer seg som det landet i Skandinavia som føder færrest barn.

Riktig dramatisk blir det imidlertid først i land som Italia (1.23) Spania (1.15), eller enda verre: Russland (1.14) og Bulgaria (1.10). Uten massiv immigrasjon vil altså disse landene oppleve en dramatisk avfolkning om ikke trendene endrer seg.

Her finner du en oversikt over fødselsratene i de forskjellige landene.

Les mer >>

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: