Nasjonalistpartiet i Sør-Afrika gjenoppstår

Men de «vil gå videre og ta imot alle raser i Sør-Afrika». Så hvorfor kaste bort tiden? Det finnes allerede et slikt parti i Sør-Afrika.

Nasjonalistpartiet (NP) hadde ansvaret for raseskillepolitikken i Sør-Afrika gjennom store deler av forrige århundre. Nå blåses det nytt liv i partiet, og planen er å utfordre den gamle erkefienden African National Congress (ANC) under neste års parlamentsvalg, skriver The Independent.
Tar avstand fra apartheid
Ifølge partiets talsperson, Juan-Duval Uys, er imidlertid ikke den nye inkarnasjonen av Nasjonalistpartiet interessert i å vende tilbake til den befengte fortiden. Det nye partiet ønsker å være et troverdig og sterkt opposisjonsparti, som kan bryte den dominerende posisjonen til African National Congress.
Nasjonalistpartiet ble dannet av boerne i 1914, og innførte apartheid som system i Sør-Afrika i 1948. Partiets politiske visjon var at alle rasegrupper i det sørlige Afrika skulle leve separat i ulike stater. Jordfordelingen var imidlertid dypt urettferdig, og de nye såkalte hjemlandene ble aldri anerkjent av omverdenen.
Den institusjonaliserte rasismen ble avskaffet tidlig på 1990-tallet, og Uys sier partiet ikke har noen planer om å gjeninnføre systemet.
– Vi vil gå videre og ta imot alle raser i Sør-Afrika. Våre tall viser at 85 prosent av de som ønsker å delta er sorte, sa Uys etter å ha registrert partiet for neste års valg i går.
– De har fått nok av korrupsjon og manglende støtte fra ANC, og vil slutte seg til oss i et ikke-rasistisk parti som representerer alle, ikke noen få, fortsatte Uys.

Les mer >>

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: