I mindretall

Sajjad Hussain forteller at selv pakistanerne har lagt merke til at det er blitt veldig mange utlendinger på Furuset i Oslo. – For å være ærlig, så ser jeg ikke så mange hvite lenger. Da skjønner jeg jo at de gamle reagerer. Sonja Eek kjenner seg godt igjen i det han sier.

Berit Resell (83) tar et fast grep om rullatoren og starter den korte turen fra trygdeboligen til Furuset senter i Oslo. Under asfalten ligger det som en gang var jordene der hun som barn sto på ski og plukket blomster. Nå føler hun seg som en fremmed på det en gang landlige lille tettstedet der hun har bodd hele livet.

Fra majoritet til minoritet.
Furuset. Hjemsøkt av gjengoppgjør, skyting og hærverk. Rasool-brødrenes hjemsted. Og selve hjemmebanen for norsk integreringspolitikk i praksis. Innvandrerne har strømmet til Groruddalen, tiltrukket av rimelige boliger og barnevennlige omgivelser. Mens etniske nordmenn i samme tempo har rullet flyttelassene over grensen til Akershus. Her på Furuset er andelen innvandrere nå oppe i 55 prosent. Majoriteten har blitt minoritet.

Det skremmer Berit Resell. Nylig trillet hun rullatoren helt ned på skolen for å delta på et kulturarrangement. I den store folkemengden så hun bare fire- fem som lignet seg selv.

– Da ble jeg litt skremt. Jeg tenkte at sånn blir det vel. Vi kommer til å drukne.

Den vevre kvinnen er engstelig for å si noe galt eller fornærme noen. Flere ganger gjentar hun at hun ikke er noen innvandrerhater, og at ingen har gjort henne noe galt.

– Men jeg føler meg ensom. Det er bare blitt så altfor mange.

Hun har rett i at innvandrerbefolkningen på ingen måte har fordelt seg jevnt, hverken i Norge, Oslo eller Groruddalen. Mens det i Vestre Aker bydel vest i byen bor syv prosent innvandrere fra ikke-vestlige land, er tallet 38 i Alna, bydelen Furuset tilhører. Samtidig er det områder i samme bydel der bare én av ti har innvandrerbakgrunn.

På gangveiene mellom blokkene i Gransdalen, nedenfor senteret, dominerer kvinner med sjal og fotside frakker. Lekeplassene yrer av liv og leven. Men det er langt mellom barna som er hvite i huden. På Gran skole har det ikke begynt en eneste etnisk norsk førsteklassing de siste to årene.

Les mer >>

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: