Halvparten av alle norske ekteskap oppløses – og barna lider mest

Skilsmissen er uproblematisk for forholdet til barna, mener skilte foreldre. Men barna forteller en helt annen historie, viser ny rapport.

50 prosent av norske ekteskap ender i skilsmisse. Skilte foreldre mener de har et godt forhold til barna sine. Barna selv er av en helt annen oppfatning: En av tre døtre oppgir å ha et dårlig forhold til far etter at foreldrene har skilt seg, og 21 prosent av sønnene oppgir at forholdet til far skranter. Det viser tall i en ny undersøkelse i regi av Statistisk sentralbyrå (SSB) og forskningsinstituttet NOVA.
Verst for jentene

Jentenes forhold til far påvirkes mest ved skilsmisse, viser tallene:

* 31 prosent av jentene oppgir å ha et dårlig forhold til far. 10 prosent av fedrene har et dårlig forhold til datteren sin.

* Tett opptil 20 prosent av døtrene oppgir dessuten et dårlig forhold til mor, mot 4 prosent av skilte mødre som oppgir å ha et dårlig forhold til sin datter.

For gutta er bildet litt bedre:

* 21 prosent opplever forholdet til sin far som dårlig. 8 prosent av fedrene sier det samme om forholdet til sin sønn.

* 10 prosent av sønnene har et dårlig forhold til mor. 4 prosent av skilte mødre oppgir å ha et dårlig forhold til sin sønn.

Undersøkelsen er publisert i siste utgave av SSBs magasin «Samfunnsspeilet», og tar for seg voksne barn – 40 år eller eldre – av skilte foreldre. Det er første gang både barn og foreldre er spurt om forholdet seg imellom i samme undersøkelse.

Les mer

Legg igjen en kommentar