Dagens "kultur" – søppel

international_tidymanFREDAG 20. mars blir det klart hvem som vinner Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

De nominerte er Bjørn Sortland med «Alle har eit sultent hjerte», Sverre Henmo med «Natt på Frognerbadet» og Tor Fretheim med «Ingen ild tenner stjernene». Det er ikke overraskende. Som dagens ungdomsbokanmeldelser også viser, er dette bøker som holder et høyt kunstnerisk nivå.

NÅR DET GJELDER Fretheims roman, får Trond Giske anledning til å vise hvor dristig han er. Boka er kontroversiell. Den ble skrevet med støtte fra foreningen Leser søker bok, og satt opp på lista over anbefalte bøker for ungdomsskolen. Det ble det bråk av. Vi må anta at det spesielt gjelder sekvensen der lille Matz avslører hvorfor han er døende av aids. Det begynte med at han satt på pappas fang, og pappa fylte ham med «pappakukken». «Jeg gikk i stykker. Revnet. Det rant nedover bena mine. Etterpå så jeg at det var rødt blod og hvitt slim».

Da Ola A. Hegdal i vinter rykket ut mot overdrevent mye vold og sex i ungdomslitteraturen, brukte han Fretheims roman som eksempel på en bok som gjorde ham fysisk uvel.

«Når man ser det på den måten, er jeg enig at det er forferdelig sterk kost,» svarte Fretheim. Men var likevel mest opptatt av at boka hadde så mye annet vakkert ved seg. Rune Belsvik fikk liknende reaksjoner på barneboka «Tjuven». Han avviste kritikken helt. Med støtte fra sin forlegger Anders Heger, forfatterkolleger og barnebokarbeidere brukte han samme argumentasjon: Det er jo kunst.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: