Obama vil ha Tyrkia som medlem

bm-stefUnder EU-USA-toppmøtet i Praha palmesøndag kom Obama med sterk støtte for et tyrkisk medlemskap.

– USA og Europa må møte muslimer som våre venner, naboer og partnere i kampen mot urettferdighet, intoleranse og vold, med et forhold basert på respekt og felles interesser, sa Obama i sitt innlegg i møte med de 27 EU-landene.

Han mener et EU-medlemskap, som Tyrkia lenge har ønsket, vil føre til akkurat dette.

– Å bevege seg framover mot et tyrkisk medlemskap vil være et viktig signal om EUs forpliktelse til denne dagsordenen og sørge for at vi fortsetter å knytte Tyrkia fast til Europa, sa Obama.

– Ikke aktuelt

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som er regnet som en hovedmotstander for Tyrkia i saken, avfeide imidlertid Obamas oppfordring.

– Jeg har alltid vært imot dette medlemskapet, sa Sarkozy til fransk fjernsyn.

– Det er jeg fortsatt, og jeg tror jeg kan si at det store flertallet av medlemsstatene deler Frankrikes posisjon, sier Sarkozy.

Også den tyske statsministeren, Angela Merkel, sa seg negativ til medlemskap for tyrkerne, selv om hun kaller landet en viktig partner for EU.

Spørsmålet om tyrkisk EU-medlemskap dukket også opp under NATO-toppmøtet i helgen, da Obama hadde et langt møte med sin tyrkiske kollega Abdullah Gül for å sikre tyrkisk støtte til Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekretær.

At Rasmussen tidligere har uttalt seg skeptisk til å få Tyrkia inn i EU, var blant ankepunktene Ankara hadde mot ham som NATO-sjef. Både Obama og Rasmussen, som gikk av som dansk statsminister søndag, skal delta på møter i Istanbul mandag.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: