Sporing av metallgjenstander

800px-viking_sword_pommelHvor ble jernet i Osebergskipets skipsnagler produsert? Ble romerske sverd laget av «norsk» jern? Snart kan det bli mulig å avsløre kilden for jernet i en historisk gjenstand.

Arbeidet er så vidt kommet i gang med å etablere en norsk databank for jern, i form av å katalogisere sporstoffer i jernslagg fra ulike deler av landet, dvs. de deler hvor det gjennom historisk tid har vært utvunnet metall, i første rekke jern. Ved å se på den kjemiske sammensetningen i slaggen som er funnet på jernvinneanlegg, er håpet å kunne skille mellom ulike regioner. Hensikten er på sikt å kunne bestemme hvor metallet i en historisk gjenstand som for eksempel et sverd, en spydspiss, en hestesko eller for den saks skyld en båtnagle i et vikingskip, opprinnelig kommer fra.
I startgropen.

–Oppgaven er stor, det er langt frem og vi står bare ved begynnelsen, opplyser doktorgradsstipendiat ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, Bernt Rundberget. I øyeblikket er han i gang med en doktorgradsavhandling der han ser på den enorme jernproduksjonen i Gråfjell-området i Hedmark og dens rolle i samfunnsutviklingen i siste del av vikingtiden og i middelalder.

Prosjektet med databanken ble initiert av professor Jan Bill ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, med tanke på bl.a. å avdekke hvor jernet i naglene til Osebergskipet og Gokstadskipet opprinnelig kom fra. Men også mange andre historiske gjenstander venter på å bli undersøkt.

–Både de vanligste grunnstoffene og mer sjeldne sporstoffer setter en signatur på jernslaggen, opplyser Bill. –Vi kan følge de ulike grunnstoffene fra malmen til slaggen. Ved proveniensbestemmelse av jerngjenstander er det ikke selve jernet som blir studert, men små rester av slagg i metallet. Det er disse som så sammenlignes med analysene av ulike slaggprøver.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: