Afrikanere og arabere er de nye narkoselgerne

På en normal dag kunne Ali tjene 25.000 kroner. Hver uke fikk han to kilo heroin, som han solgte videre. Han hadde direkte kontakter med russiske leverandører. Han hadde mye penger, og reiste til Nederland og Tyskland. Hadde freshe klær. Gikk på barer.

Selv om han tjente mye, gikk pengene fort ut igjen. Han hadde ikke noe sted å bo. Han var kastet ut fra familien på grunn av sitt ekstreme temperament. Han brukte i stadig større grad kokain og hasj selv. Kokain for å kunne selge uten å sove. Selge hele døgnet. Slik husker han dobbeltlivet som aktiv selger i Oslo.
Kjappe penger.

Det siste året fikk han nok. Han blir kvalm av Akerselva. Eika. Miljøet. Stadig flere selgere fra Europa kommer til Oslo. De er kun ute etter én ting. Profitt. Pusher til hvem som helst. Barn. Fedre. Familier.

Ali liker ikke den nye taktikken. Selv vil han ikke selge til barn. Bruker heller øyekontakt og ser nøye an hvem som er potensielle kjøpere. De andre lar han gå.

–Nå er det så mange selgere fra Europa at alle de norske er presset ut. Afrikanere som oppholder seg ulovlig i Europa. Unge arabere fra Palestina og Iran. De nye selgerne tenker kun på å tjene mange penger raskt, sier Ali.

I Norge får de den beste prisen. Legehjelp. Og sett fra deres synspunkt: gode fengselsforhold.

Ali har gitt seg med salget, men bruker fortsatt. Nå er han 29. Han har gått ned til 1 gram om dagen. Bruker kokain bare annenhver uke. Men denne ettermiddagen hjelper han en kamerat med å få solgt unna hasj under Hausmannsbroen langs Akerselva. Han får noen gram for jobben. Til eget bruk. Tre unge norske jenter stopper under broen. De kjøper to gram.

–Det var tilfeldige kunder, men han har faste også, sier Ali om kameraten som selger.
Åpen scene.

I flere dager har Aftenposten fulgt Uteseksjonen i deres arbeid i Oslos rus-scener. De åpne scenene i byen, der mange kjøper, selger og ruser seg, er blitt flere og større. Helt nye selgere har overtatt markedene.

Ved nedgangene til Grønland T-banestasjon, ved puben Stargate og ungdomsklubben Riverside dominerer selgere med norsk statsborgerskap. De er unge. Tonen er tøffere. Mange går i kokainrus flere dager på rad for å slippe å sove. Aggressiviteten øker. Krangel om kunder, salg og mengde. De selger for det meste hasj, kokain og cannabis.

Selv når det er lørdagsbruktmarked på Vaterland og familier og barn er ute, selges det.

Folkemengden fungerer som dekke for salget. Senere på kvelden er selgerne der fortsatt. Alltid på jobb. Kundene er så mange at det er lett å få solgt det man har. Dag og natt.

Akerselva fra Vaterland opp til Grünerløkka er også dekket opp av selgere. Noen selger til kunder som kommer i bil langs riksveien. Andre går langs elven helt opp til Eventyrbroen og Jacobs Kirke. Akerselva og Vaterland er blant de største åpne rus-scenene i Oslo. Av dem under 25 år som er involvert i narkotikahandelen, har hele åtte av ti minoritetsbakgrunn, ifølge tellinger foretatt av Uteseksjonen. Mellom 50 og 100 selgere oppholder seg her daglig.

En av de eldste rus-scenene i Oslo er gamle Plata, som nå holder til på platået utenfor Oslo S.

Uteseksjonen ser stadig nye ansikter. Både brukere og selgere. Selgerne tilbyr alle som går forbi alt fra hasj til heroin, tabletter og speed. Alle blir spurt. Også barn. Unge ned i 16-årsalderen er en del av miljøet.

I januar i fjor ble 40–50 personer utenfor Oslo S ansett som et høyt tall. Noen måneder senere, i april, meldte Uteseksjonen at tallet var steget til 70–80 personer.
Stjeler.

Uteseksjonens oppsøkere sier de opplever mer vold og aggresjon ved alle de åpne rus-scenene i Oslo. Spenningene knyttes til etnisitet. Veldig mange av selgerne er selv brukere og har en uavklart situasjon i forhold til asyl og oppholdstillatelse.

–Mange har våpen for å true. De som ikke greier å gjøre opp for seg, blir banket opp. Mange selgere utnytter andre selgere i rus og stjeler fra dem, sier Ali.

Men selv om det er mange uoverensstemmelser, samarbeider selgerne slik at kundene vises vei til riktig selger avhengig av hva slags stoff de skal ha.

aftenposten.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: