I Israel er det rase og religion som bestemmer behandlingen, ikke statsborgskap

israel-flaggTo norske statsborgere ble i helgen kastet på glattcelle da de ankom Israel.

Baber Qazi og Sheraz Anjem er henholdsvis styreleder og daglig leder i den humanitære hjelpeorganisasjonen Rahma Islamic Relief Fund. Organisasjonen driver med støtte fra norske myndigheter.

Reiste i regi av UD
Hjelpearbeiderne skulle møte en potensiell samarbeidsorganisasjon på Vestbredden om et rehabiliteringsprosjekt for handikappede.

Reisen til Palestina var finansiert UD og den Israelske ambassaden i Norge var informert og hadde alle opplysninger om de reisende og deres hensikter.

– Vi reiste så «åpent» som mulig, for å si det sånn, sier Baber Qazi til tv2nyhetene.no.

Han og kollegaen jobber til daglig som lege og dataingeniør i Norge, og er nå tilbake på hjemlig jord etter en svært ubehagelig opplevelse.

Tatt til sikkerhetssjekk
Da Qazi og Anjem ankom flyplassen i Tel Aviv ble de umiddelbart stoppet i passkontrollen og tatt ut for en sikkerhetssjekk som varte over et halvt døgn. De ble kroppsvisitert og avhørt gjentatte ganger. Hjelpearbeiderne viste fram det offisielle dokumentet fra Utenriksdepartementet de hadde med seg – til ingen nytte.

– Det virket bare som om vaktene ble mer irriterte da vi viste fram dokumentene våre. De ropte og skrek og ville tydelig kriminalisere oss, sier Qazi.

Han forteller at de gjentatte ganger ble satt på et venterom og deretter tatt ut til avhør. De ble fratatt alle eiendeler, og fikk ikke lov til å kontakte bekymrede familiemedlemmer, venner eller den norske ambassaden.

Kastet på glattcelle
– Vaktene ga også hele tiden inntrykk at de ville slippe oss, men deretter kom nye beskjeder og nye avhør. Til slutt ble vi fortalt at vi skulle bli tatt med til en «overnight facility», sier Qazi.

Og overnattingsstedet var en glattcelle med svært dårlige forhold.

– Vi ba om å få noen plastglass til å drikke vann fra kranen i cella, men fikk til svar at vi måtte bruke de skitne glassene som lå der fra tidligere fanger. Også her fikk vi hele tiden motstridende beskjeder om at skulle bli sluppet fri, sier Qazi.

tv2nyhetene.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: