Russere sulter

FattigdomLønningene uteblir, fabrikkene står stille og hele byer trues på den russiske landsbygda. Russlands økonomi er på vei mot havari.

Hver helg hogger kobbergruvearbeideren Sergej Begutov ut stein fra en frossen fjellside ved landsbyen Karabasj i Uralfjellene.

Steinene selger han for fem rubler (én krone) stykket. Pengene går til å betale ned billånet der rentene nå er større enn lønna han får fra kobbergruva.

Eieren av gruva har senket lønna fra 16.000 til 6.500 rubler (ca. 1.300 kroner) i måneden etter at metallmarkedet falt sammen ved årsskiftet.

– Jeg overlever bare fordi kona mi hjelper til. Alle her lever på kreditt, sier Sergej.
– Akutt

Over hele Russland har arbeidere og bønder blitt kastet ut i fattigdom av den økonomiske krisen. Mange greier ikke å betale rentene på lånene de tok opp da tidene var bedre.

Den siste tida har lønningene blitt kuttet med 30-35 prosent i snitt, sier nestleder Andrej Sjvedov i Gruve- og metallarbeidernes fagforbund.

– Dette er et akutt problem, sier han. Ingen steder er krisen så tydelig som i Russlands mange «énfabrikksbyer». Utallige små og større samfunn på landsbygda er fortsatt helt avhengige av én enkelt arbeidsgiver – akkurat som i sovjettiden.

abcnyheter.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: