50.000 bøker på nb.no

450px-bibliothek_kalocsa

Alle de 50.000 bøkene som ble utgitt i Norge på 90-tallet legges i mai ut gratis på nb.no. Den historiske avtalen ble undertegnet i formiddag.

Du vil kunne søke i bøkene, bla i dem og lese dem på PC-skjermen. Men ikke laste dem ned og ta dem med deg. Likevel vil mange bøker som fortsatt er i salg i bokhandelen bli gratis å få tak i på nett. Alt som ble utgitt i tre tiår, nærmere bestemt på 1790-, 1890- og 1990-tallet, er med i ordningen.

Avtalen som gjør dette mulig ble i formiddag undertegnet av nasjonalbibliotekar Vigdis Moe-Skarstein og Kopinors direktør Yngve Slettholm. Moe Skarstein var ikke lite stolt, da hun i formiddag undertegnet avtalen på sitt kontor, med Aftenposten og noen få andre pressefolk til stede.
Øker tilgjengelighet

–Dette vil øke tilgjengeligheten av litteratur på norsk enormt. Vi har sett lenge at den moderne bruker er på nett for å finne kunnskap og opplevelser. Da er det viktig at den norske litteraturen også er der, sier Moe Skarstein.

Opphavsretten som har gjort avtalen mulig har vært i intens fokus i det siste, ikke minst under The Pirate Bay-rettssaken. Den meget spesielle avtalen har ingen presedens, i følge partene. Heller ikke internasjonalt skal noen ha gjort noe lignende. Det spesielle er at Kopinor har kunnet forhandle på vegne av 23 norske rettighetshaverorganisasjoner.

Dermed var det nok at Sletholm og Moe Skarstein ble enige seg mellom. Årsaken er den spesielle jusen i den norske avtalelisensmodellen. Den tillater at Kopinor forhandler på vegne av alle, også rettighetshavere som ikke er medlemmer.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: