Vikingene ofret i vann

viking_funeral

En ny doktoravhandling avslører at vikingene i Nord-Europa ofret ved broer og vadesteder fordi de mente disse var et skille mellom levende og døde.

Glemte funn fra vikingtiden har gitt ny kunnskap om vikingenes offerskikker. Det er doktorgradsarbeidet til lektor Julie Lund ved Arkeologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) som har brakt de nye avsløringene for dagen. Hennes avhandling gir et helt nytt innblikk i hvordan vikingtidens mennesker brukte landskapet til å skape og uttrykke forestillinger om verdens oppbygging.

–Fra steinalderen og langt inn i jernalderen ofret mennesker våpen og verktøy, smykker og mynter i elver og bekker, fra bredden av innsjøer, i steinurer og myrer, forteller hun.

–Tidligere trodde vi at denne type ofringer opphørte rundt 500-tallet. Nå viser det seg at offertradisjonen fortsatte inn i vikingtiden (ca. 750–1050). Vikingene brukte spesielle steder i landskapet til slike ritualer. Særlig var broer og vadesteder viktige, da disse stedene fungerte som et skille mellom de levende og avdøde. Vikingtidens bebyggelse og gravplasser var ofte delt av vannløp eller forbundet med en bro. Jeg har i første rekke studert de rituelle sider ved ofringene, ikke så mye hvem man ofret til. Men mange av offerstedene bar gudenavn, som Tissø, det vil si guden Tyrs sjø, eller Gudenåen og Gudingsåkrene.

Les mer Aftenposten.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: