Frihet er bare en illusjon

800px-theodor_kittelsen_soria_moriaVi har blitt uoppmerksomme på hvor lite frie vi er i vårt demokratiske samfunn, sier idéhistoriker og filosof Quentin Skinner, som nylig er blitt oversatt til norsk.
Av Sandra Lillebø (tekst)

– Vi er oppdratt til å tenke at så lenge ingen blander seg direkte inn i våre handlinger, er vi frie. Men slik er det ikke nødvendigvis. Vi er mindre frie enn vi tror.

Det sier Quentin Skinner, filosofen og idéhistorikeren som ble professor ved Cambridge i en alder av 37 år, hvis bøker har blitt plassert blant etterkrigstidens viktigste, og som nå for første gang blir gitt ut på norsk.

Vilkårlig makt. Essays om politisk frihet», gitt ut av Res Publica, er en samling av hans tekster som turnerer rundt frihetsbegrepet – slik tittelen klart signaliserer.

Det er selvfølgelig i anledning boklanseringen han er i Oslo, og Klassekampen møtte ham i etterkant av en av de to forelesningene han har gitt på Blindern denne uka.

Ubevisst ufri

Hvordan kan vi være ufrie når ingen blander seg direkte inn i det vi gjør? Det er nøkkelspørsmålet, mener Skinner.

– Det liberale svaret er at det ikke er noe frihetstap uten innblanding. Det republikanske svaret, som jeg står for, er todelt. For det første mener jeg at når noen har en vilkårlig makt over deg, er du aldri fri. Dine handlinger vil alltid bero på det en annen tillater deg å gjøre. Man kan godt være i en slik situasjon uten å være klar over den, og jeg tror vi er i en slik situasjon i dag, sier han, og fortsetter:

– Men når du først blir klar over dette forholdet – at en annen har makt over deg – vil det endre noe i dine handlinger.

Les mer Klassekampen.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: