Forandre grunnloven – til hva?

eidsvoll_riksraad_1814By Hans Rustad

Stortingspresident Thorbjørn Jagland skriver begeistret om behovet for å modernisere Grunnloven slik at den reflekterer det globale fellesskap. Men tankegangen er forvirrende. Jagland snakker om behovet for å kodifisere menneskerettighetene, men han snakker i det ene øyeblikk om individet og i det neste om grupper.

Der han er mest konkret er om behovet for å beskytte grupper. Jagland nevner ikke hvilke grupper. Men grupperettigheter kan true individet, og Jagland problematiserer ikke dette overhodet. Det gir grunn til bekymring. Den revisjonen Jagland håper å presentere nasjonen for til 200-årsjubileet i 2014, kan således bli et tilbakeskritt og en kodifisering av forvirring. Det ville være paradoksalt og tragisk.

Jagland har fått presidentskapet med seg på å foreslå en kommisjon. Forslaget er allerede ute i partigruppene, og svar ventes før sommeren. Kommisjonen skal etter planen bestå av folkerettsjurister og menneskerettighetseksperter. Med den konsensus som hersker, er det grunn til å frykte det verste.
Les mer document.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: