Et intervju med franske SOS Racisme

800px-artistpaintingatlouvreFranske SOS Racisme ble opprørt over ordningen innført av den franske regjeringen som ga unge borgere av EU gratis tilgang til en rekke museer i Frankrike. Mer om saken her.

Et intervju fra Gazeta Wyborcza.pl, etter Altermedia Polen.

Guillame Anye – Vi finner at en ordning som skiller mellom «våre borgere» og de fremmede er helt skanadaløs. Vi prøvde å få gratis billetter for borgere fra land som Marokko, Kamerun, Tyrkia og USA. Alle disse ble bedt om å betale, mens franske og europeiske kolleger kom inn uten betaling for billetter.

Hvor utbredt er problemet?

G.A. – Disse reglene gjelder for ca. 50 statlige museer i Frankrike. Unge utlendinger (borgere av land utenfor EU), utgjør ca. 2,5% av alle besøkende.

Er dere opptatt av rettigheter til utlendinger boende i Frankrike, eller gjelder det også for eksempel amerikanske borgere?

G.A.-Selvfølgelig er problemet  størst for utenlandske borgere som befinner seg i Frankrike. Rettigheter til utenlandske turister har mer marginal betydning, men det gjelder å bekjempe en regel som innfører en usunn atmosfære. Her handler det om at adgangen til kultur begrenses på grunnlag av nasjonalitet (saken gjaldt statsborgeskap komm. AM), og det handler om at arbaidstakere ved museer som plutselig blir en hjelpehånd for politiet, når de skiller mellom disse som oppholder seg lovlig og er borgere av Frankrike eller EU, og de som ikke oppfyller disse kriteria.

Diskriminering på grunnlag av statsborgerskap er helt utbredt. Borgere av EU har lov til å bo og arbeide i Frankrike uten tillatelse, andre ikke. Er det ikke den samme regelen?

G.A. – Friheter som du prater om er et resultat av internasjonale avtaler, basert på gjensidig enighet om lik tilgang til arbeidsmarkadet. Men denne bestemmelsen om tilgangen til franske museer er en ren nasjonal bestemmelse, som ikke har noen begrunnelse.

Du har oppnådd noe. Louvre uttalte seg at de kommer til å utvide gratis tilgang til alle som oppholder seg i Frannkrike på lovlig basis.

G.A. -Vi ble lovet dette, men regelen ble ikke innført ennå. Til og med kulturministeren innrømmet at det var diskriminering. Hun vil utvide ordningen til alle lovlige immigranter og turister. Vi mener at dette ikke er nok. Også personer uten dokumenter arbeider i Frankrike og betaler skatt, så burde ha de samme rettighetetene.

Ulovlige arbeider på lovlig basis?

G.A. -Mestparten arbeider under et falsk navn og bruker falske dokummenter, men arbeidsgivere trekker skatt fra deres inntekter. Slikt hender ofte i hotell- og næringsvirksomhet. Vi mener at de burde få de samme rettigheter som lovlige immigranter.

Det finnes mange ulovlige immigranter, både i Frankrike og i Storbritannia

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: