Presten som var med å velte kommunismen i Polen

Henryk Jankowski Aftenposten: –Det var her det startet. Her i min egen stue, rundt dette bordet. Etter søndagsgudstjenestene samlet jeg arbeidere fra Leninverftet i min leilighet. Slik ble Solidaritet skapt.

Den 72 år gamle presten i den hellige Birgittas kirke i Gdansk, Henryk Jankowski, er ikke beskjeden om sin egen plass i historien. Når vi våren 2009 sitter og snakker med ham om kommunismens og Østblokkens fall for 20 år siden, banker han stokken i gulvet: Dette var arnestedet, dette var stedet der gnisten ble tent som til slutt ødela kommunismen og gjenopprettet friheten for det polske folk.

–Verdenshistorien ville ha tatt en annen vei hadde det ikke vært for oss som satt her den gang, sier han. Fremtidige historikere vil sannsynligvis tildele den katolske presten en noe mindre fremtredende plass enn hva han selv mener seg berettiget til. Det var mange som var med på å skape Solidaritet og som dermed la grunnlaget for at Polen som det første land brøt med kommunismen i 1989. Men uansett hvem som skapte suksessen befinner vi oss på et historisk sted. Et lite steinkast unna står den berømte porten til Leninverftet i Gdansk.

På begge sider av porten startet bevegelsen som skulle omskape det Europa som var blitt til etter Den annen verdenskrigs slutt – med en østlig og en vestlig del, en kommunistisk og en markedsøkonomisk. Da Solidaritet ble til, startet flodbølgen som knuste kommunismen. Ennå skulle det gå ni år før kommunistregimet ga opp og overlot makten til et demokratisk valgt regime. Da Polen falt, brøt resten av det byggverket sammen som Stalin hadde reist i kjølvannet av verdenskrigen. I løpet av få måneder forsvant Østblokken som dugg for solen.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: