Vi beveger oss mot en politistat

big_brotherKlassekampen: Totalitære virkemidler, sier høyesterettsdommer Ketil Lund om EUs datalagringsdirektiv og den svenske FRA-loven.

«Politikerne er for naive når det gjelder overvåking.» (Politikere eller borgere?) Det sa høyesterettsdommer Ketil Lund i RedaksjonEN forrige mandag. Han berørte dermed noe av det Kjartan Fløgstad diskuterer i sin roman «Grense Jakobselv»; at Europa – og Vesten – fortsatt er blind for den autoritære fristelsen, men at truslene like gjerne kommer fra maktens midte som fra ytre venstre eller høyre.

Problemstillingene kjenner Ketil Lund bedre enn de fleste. Som leder av kommisjonen som ble nedsatt av Stortinget 1. april 1994 for å «granske påstander om ulovlig overvåking av norske borgere», sto han bak rapporten som avslørte en omfattende overvåking av personer på venstresida og andre personer og grupper overvåkningstjenesten mente var en trussel mot rikets sikkerhet. Rapporten var knusende: De hemmelige tjenestene var blitt misbrukt, til dels i samarbeid med det styrende etablissementet.

Under mistanke

Ketil Lund sier til Klassekampen at risikoen for slikt misbruk til stede i alle styringsformer:

Har man hemmelige tjenester, som de fleste vil oppfatte som nødvendige, så ligger det i kortene at misbruk vil kunne skje. Historien gir ikke grunnlag for tillit til at de hemmelige tjenester vil overholde de rammer som settes for virksomheten. Vi undersøkte et stillferdig demokrati. Tenk hva som vil skje hvis det så å si konfliktløse norske samfunn settes under stress. Det er nødvendig at tjenestene omgis av stramme regler og et kritisk bevisst kontrollapparat med tilstrekkelige ressurser, og dessuten at politikerne er seg risikoen bevisst.
Les mer klassekampen.no

Reklamer

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: