«Vi må stoppe dem» – "demokrati" i Europa

der-denkerclub_1819Dagsavisen: Høyreekstreme Front National fikk nylig 39 prosent av stemmene i fransk venstresidebastion. Marine Le Pen har tatt opp arven etter sin far.

«Vi må stoppe dem.» Denne ukas bønn fra en av høvdingene i det franske regjeringspartiet UMP lød som et ekko fra 2002, da høyreekstreme Jean-Marie Le Pen sendte sjokkbølger inn i republikken etter å ha feid Sosialistpartiet ut på sidelinjen i første runde av presidentvalget. Mens Sosialistpartiet var vitne til at det tradisjonelle velgergrunnlaget smuldret opp, kronet Le Pen Front National som det største partiet blant arbeiderne.

Denne gangen er det imidlertid ikke Jean-Marie Le Pen som står i sentrum, men datteren Marine. Det handler heller ikke om presidentmakten, men om makten i den gamle gruvebyen Hénin-Beaumont nord i Frankrike. Da byens ordfører nylig ble avsatt etter å ha blitt tatt med hendene inn i kommunekassa ble det skrevet ut nyvalg i Hénin-Beaumont. Under første runde søndag sopte de mørkeblå til seg 39 prosent av stemmene. Foran andre runde kommende søndag står partiet mot resten av det politiske Frankrike, som har samlet seg bak en og samme kandidat i et forsøk på å stoppe partiet, slik de gjorde i 2002.

Les mer dagsavisen.no

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: