– Dersom antallet innvandrere i et yrke overstiger et visst nivå, skygger nordmenn unna fordi prestisjen og anseelsen faller

Russisk-innhostingBT.no: I Norge faller en stor gruppe utenfor fordi arbeidet deres ikke respekteres, mener forskere. Flere vil heller gå på trygd enn å ta «innvandrerjobber».

– Dersom antallet innvandrere i et yrke overstiger et visst nivå, skygger nordmenn unna fordi prestisjen og anseelsen faller, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Rogstad så nærmere på fiskeindustrien i Finnmark på 90-tallet i forskningsprosjektet «Sist blant likemenn». Han mener arbeidsmarkedet i nord den gangen hadde lignende trekk med det som finnes i dag. Nordmenn går langtidsledige, mens utlendinger tar lavstatusjobbene.

– Da tamilene inntok fiskeforedlingsindustrien langs kysten, ville ikke nordmenn lenger ha jobbene – til tross for at det var rundt seks prosent arbeidsledige i lokalsamfunnet den gangen. Det viser hvor mye et yrkes status har å si, sier forskeren.

Det som tidligere var sett på som «kvinnejobber», ble nå oppgitt å være «innvandrerjobber».

Les mer BT

Reklamer

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: