Kåre Willoch: – Vi bør øke pengestøtten til fattige unge mødre radikalt

Mor og datterAftenposten: Barnefødsler. «Det er et mål for Regjeringen at folk skal få barn når de vil ha barn. Det er først og fremst et personlig valg for hvert par.» Dette uttalte barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt til Aftenposten lørdag 11. juli. Det er sikkert bred enighet om at det burde være slik.

Men hvis man vil gjøre målet om fritt valg på dette livsviktige område til virkelighet, må man forandre deler av familiepolitikken. I dag diskriminerer den kraftig mot dem som gjerne vil ha barn før de har rukket å sikre seg en plass i yrkeslivet utenfor hjemmet. Samtidig kan belønningen for å utsette fødsler bli stor.

De som får barn før de har rukket å få arbeidsinntekt av betydning, får bare en liten brøkdel av de fødselspengene som de bedre stilte får. Og selv om en kvinne som ønsker barn, har egen inntekt, fører regelverket til at hun kan få meget mer fødselspenger hvis hun utsetter de ønskede barna, til hun har fått høyere inntekt.
Diskriminering.

Dette stemmer jo ikke med målet at «folk skal få barn når de vil ha barn». Dessuten medvirker diskrimineringen mot dem som har lav inntekt til at det fremdeles fødes færre barn enn det som er nødvendig, dersom man vil hindre nedgang i den arbeidsdyktige delen av befolkningen på lengre sikt. Alternativet til flere fødsler blir mer innvandring. Disse fremtidsproblemene er meget større i mange andre land, men det gir dårlig grunn til ikke å løse dem hos oss.

Noen tall forteller litt om hvor sterk denne diskrimineringen mot de fattigste mødrene er. Fødselspenger til en mor som ikke hadde rukket 6 måneders lønnet arbeid før fødselen, er 35263 kroner. Men dersom mor har inntekt over 6 ganger grunnbeløpet, får hun 356684 kroner i fødselspenger. Med andre ord: De fattigste får under 10 prosent av det som de best stilte får.

Aborttallene tyder på at den lave stønaden til de fattigste fører til at skremmende mange unge gravide rett og slett ikke ser seg i stand til å bære frem et barn, selv om de ønsker at de kunne ha gjort det. Og de vet jo at abort, og fødsel noen år senere, kan føre til opptil tidobling av støtten fra staten. Fritt valg av tidspunkt for å få barn, kan man vel ikke kalle dette. De ikke-økonomiske problemer som dette kan føre til, fortjener også mer oppmerksomhet enn de har fått.

Les mer Aftenposten

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: