FN er ingen gud, men vi har skapt en ny religion

fn-flaggAftenposten: FN sier. FN mener. FNs regler. FN anbefaler. Vi følger FN. FN er for Norge blitt den høyeste autoritet, som man må adlyde.
De to bokstavene, FN, er det ytterste argument. Når det er fremført, er det liksom ikke mer å diskutere. FN er det bare å bøye seg for. Men FN er langt fra en entydig autoritet. Det er en gammelt og velbrukt sannhet at FN ikke blir noe mer eller noe annet enn det medlemmene vil at organisasjonen skal være. Det gjelder vel i virkeligheten for alle organisasjoner, men ekstra meget for en organisasjon som i prinsippet skal representerte verdenssamfunnet som helhet og har 192, til del svært ulike land, som medlemmer. Og der fem av dem har rett til å stanse enhver handling de ikke liker.

Det så vi til overmål under den kalde krigen. Vi så også at FN fikk en slags ny vår da den kalde krigen opphørte rundt 1990. Håpet var at FN skulle bli noe annet enn det medlemmene ville at den skulle være. Men så gikk verden videre, selv om noen mente å se «slutten på historien» på denne tiden. FN er, og forblir, en organisasjon med store begrensninger.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: