Supervalgdag i Tyskland

flugzeugSist søndag var det ”supervalgdag” i Tyskland med valg til delstatsparlamentene i Sachsen, Thüringen og Saarland, og i tillegg kommunevalg i Nordrhein-Westfalen. For NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) var dette et svært viktig valg. I Sachsen stod det om å holde plassene i delstatsparlamentet og videreføre det opposisjonsarbeidet som har blitt gjort der i den siste perioden. I Thüringen og Saarland stod kampen om å komme inn i delstatspalamentene, og i Nordrhein-Westfalen om å øke antallet representanter i lokalvalget.

Svakest ble resultatet i Saarland, der NPD fikk bare skuffende 1,5 % av stemmene. I Thüringen gikk det adskillig bedre med 4,3 %, men dessverre var resultatet like under sperregrensen på 5 %, slik at NPD ikke fikk inn noen representanter i delstatsparlamentet der heller. I Nordrhein-Westfalen øket NPD med lokale og regionale representanter og fikk utvidet sin maktbase ytterligere i mange byråd og kommunestyrer. NPDs vekst på lokalpolitisk nivå er en fortsettelse av den veksten NPD hadde i en rekke lokalvalg i juni i år.

Mest spenning var det knyttet til valget i Sachsen, som er NPDs høyborg i Tyskland. Her fikk NPD ved siste valg i 2004 9,2 % av stemmene og 12 representanter i delstatsparlamtet, og det store spørsmålet var om NPD kunne gjenta det resultatet eller i det minste beholde en posisjon i delstatsparlamentet i Sachsen. I 2004 var det den opphetede debatten om Hartz IV som ga NPD så mange stemmer.  Det store spørsmålet ble om NPD ville greie å forsvare sin posisjon i Sachsen. Resultatet etter søndagens valg ble 5,6 %, og dermed beholdt NPD posisjonen i delstatsparlamtet. NPD fikk denne gang 8 representanter. Den intense valgkampen har dermed vært vellykket i og med at representasjonen i deltstatsparlamentet ble opprettholdt til tross for massiv motstand fra media og myndigheter.

Altermedia Norge var i Sachsen i den siste uken før valget, og likeså flere andre nordmenn for å observere,  hjelpe til og lære. Den første iøynefallende overraskelsen var de mange NPD-plakatene som hang på lyktestolper gatelangs i Sachsen. NPD har under den seks uker lange valgkampen hengt opp rundt 90.000 plakater, og det i et så stort omfang at det overgikk de andre partiene. NPDs intense valgkamp utløse til og med en diskusjon om det burde bli begrensninger på antall plakater, siden de andre partiene ikke maktet å utføre noe lignende. I tillegg har rundt 900.000 flyveblader, brysjyrer o.lign. blitt delt ut til Sachsens befolkning. Da Altermedia var i en av hovedvalgkampkontorene var det bemerkelsesverdig rolig, men det var bare tilsynelatende. Nattskiftet lå og sov, og dagskiftet var ute på oppdrag med å henge opp plakater og dele ut brosjyrer. Slik hadde det pågått dag og natt i nesten 6 uker. Den enorme plakatopphengingen ga et sterkt inntrykk av NPDs nærvær i lokalsamfunnet. Og inntrykket ble ytterligere styrket da vi plutselig så NPDs valgkampfly (se bilde) ta store runder over Pirna med en oppfordring om å velge NPD.

AM Norge deltok også på en stand i Pirna i forrige uke, og kunne se hvor normalt en valgkamp drives i det gamle Øst-Tyskland. Til tross for at NPD er utskjelt og daglig blir hetset i mediene, så var folk blide og høflige, og de fleste tok i mot informasjonsmateriale. Interessen var størst hos ungdom, hvilket ikke er overraskene etter skolevalgene som viser større sympati for den nasjonale opposisjonen enn i den øvrige befolkningen. Men det er ikke så rart i, siden de unge lever tettere på den «flerkulturelle virkeligheten» enn de fleste andre aldersgrupper.

NPD i Sachsen har med sitt gjenvalg tydelig demonstrert at de har et fundament i lokalbefolkningen med en fast velgerskare. I valget gjorde NPD det betydelig bedre i småbyene og i bygdene enn i storbyene Chemnitz, Dresden og Leipzig.  Dessverre så gir byene størst uttelling. Dette er NPD klar over og har også lagt det inn i sin strategi at de landlige områdene må erobres før man tar de store byene. NPDs gjenvalg i Sachsen betyr også at arbeidet vil bli videreført med uforminsket styrke.

Reklamer

Én kommentar to “Supervalgdag i Tyskland”

 1. Harigasti Says:

  Vær hilset nordmenn

  Takk for den gode artikelen. Håper partiet skrider fram nå i tyskland. Det finns flere nye konsepter nå, inkludert kultur og utdannelse. I bayern har vi det dessverre mer vaskelig enn i sachsen (osv). Men kampen er ikke over.

  .. og jeg krysser fingrene for norges framtida!

  hilsener fra sør tyskland, Augsburg
  http://augsburg.1st-amendment.info/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: