– Jeg trenger deg ikke mer, du har sparken!

FattigAftenposten: Livet smilte til Arthur Vigups (28). Nylig var han forfremmet til avdelingsleder i det lille sikkerhetsfirmaet, han hadde leid seg en hyggelig, liten leilighet i sentrum av Riga, han hadde kjøpt den TV-en og DVD-spilleren han hadde så lyst på. Egentlig hadde han ikke råd. Men forrige gang han var innom banken, fikk han tilbud om forbrukslån. Hvorfor ikke? Alle tar jo opp lån nå. Det er den nye tiden, som de sa i TV-reklamene.

Denne februarmorgenen ruslet Vigups fornøyd til jobb. Idyllen sluttet brått.

–Jeg trenger deg ikke mer, du har sparken. Du har en halvtime på å rydde kontoret, sa sjefen.

Ifølge jobbkontrakten skulle han få én måneds ekstra lønn ved oppsigelse, men de pengene så han aldri noe til.

Dagen etter troppet Vigups opp på et arbeidskontor for å melde seg arbeidsledig. Han kom rett etter åpningstid, men det var allerede kø langt ut på gaten. Flere hadde kommet fem-seks timer tidligere for å sikre seg plass. Han trakk en kølapp. Nummer 3022 i køen. Antall arbeidsledige eksploderte.
Frihet.

For snaut 20 år siden ble balterne kvitt det sovjetiske kommuniststyret, og for fem år siden ble de med i EU – noe som var et mektig symbol på at splittelsen mellom øst og vest i Europa var over.

Alle piler pekte oppover i de baltiske tigerøkonomiene som var noen av de raskest voksende i verden. Men veksten ble drevet frem av en lånekarusell der de svenske bankene Swedbank og SEB – i tillegg til norskeide DNB Nord – var svært aggressive med å låne ut penger. Til slutt kollapset korthuset.

–De baltiske landene opplever den verste krisen siden Sovjetunionens sammenbrudd; det er virkelig dramatisk. For mange mennesker er situasjonen desperat, fremholder forskeren Alf Vanags fra Biceps-instituttet i Latvias hovedstad.

Baltikum er hardest rammet i Europa. Mens flere EU-land som Tyskland og Frankrike hadde en liten vekst i andre kvartal, stupte den litauiske økonomien med ufattelige 22,4 prosent, den latviske med 19,6 prosent og den estiske med drøyt 16 prosent i forhold til året før.

Spania har høyere arbeidsledighet, men med rundt 17 prosent arbeidsledige, ligger Latvia og Litauen hakk i hæl. I Estland er det også stadig flere som mister jobben.

–Da Sovjetunionen kollapset, håpet folk på en bedre fremtid. Nå er det mange som risikerer å bli gjeldsslaver for resten av livet, påpeker Vanags.

Noen måneder etter at Vigups mistet jobben, våkner han av at telefonen ringer.

–De har vel ikke glemt oss? bjeffer en dame.

–De har ikke betalt noen av avdragene de siste månedene, fortsetter damen fra banken.

Vigups orker ikke snakke med henne og legger på. Flere ganger i uken ringer banken. Jevnlig kommer det purrebrev i posten. Skuffen er full. Gjelden vokser dag for dag.

–Hvordan skal jeg kunne betale tilbake når jeg ikke har jobb? undrer han.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: