Eldre ønsker å bli stelt av norske kvinner

Eldre mannForskning: Det var noe av det NTNU-forskeren Berit Gullikstad fant da hun studerte betydningen av kjønn og etnisitet på et utvalg sykehjemsavdelinger med relativt høy andel mannlige pleiere og pleiere med minoritetsbakgrunn.

Gullikstad og kollega Ellen Andenæs valgte bevisst ut arbeidsplasser med ambisjoner om å praktisere likestilling, både i forhold til kjønn og etnisitet.

Forskerne fikk høre om både suksess og store utfordringer da de intervjuet ledere og pleiere på sykehjemsavdelingene.

«Flere ’farger’ gir bedre innhold», sier en av lederne om sin etnisk mangfoldige arbeidsplass. Både ledere og ansatte er stolte av mangfoldet.

De er opptatt av at det ikke hindrer dem i å ivareta beboernes behov, og at de ikke har de vanlige hierarkiske skillelinjene, der menn er ledere og kvinner underordede, eller etnisk norske er ledere og minoritetspersoner underordnede.

Det blir ofte gjentatt at ansettelsespolitikken er å ansette «den beste» uavhengig av etnisitet eller kjønn. At mannsandelen er såpass høy som 15-30 prosent forstås som et uttrykk for at avdelingene er mer likestilte enn sykehjemsavdelinger flest.

Hvem kan stelle hvem?

En av de andre lederne understreket likhetsprinsippet.

«Egentlig så er det helt uinteressant hvor du kommer fra. Er du en kvalifisert søker så spiller etnisk bakgrunn null rolle. Vi er opptatt av likhet uansett om det er seksuell legning, om det er religiøs tro eller om det er kjønn».

Ønsket om likhet og likestilling kom imidlertid ofte på kollisjonskurs med den sterke ambisjonen om å imøtekomme behov og ønsker hos beboerne.

De aller fleste beboerne og deres pårørende regner den hvite norske kvinnen som den mest naturlige utøveren av hjelp og omsorg. Alle andre ansatte kan det stilles spørsmål ved om de er dyktige nok.

Les mer forskning.no

Reklamer

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: