Kapitalisme er ikke demokrati…

labour_cartoon_Hine_no_3497ABCNyheter: Det er naivt å tro at framveksten av kapitalisme i Kina vil tvinge fram demokrati, mener Kina-ekspert Harald Bøckman.

– Vi tror jo gjerne at ting vil gå bra bare de blir som oss. Men Kina fungerer ikke på den måten, understreker han. Heller ikke innenfor næringslivet tror han demokratiet vil vokse fram raskt.

– Demokrati betraktes jo nå som et vestlig påfunn for å svekke Kina. Det er en fremmed tanke å skulle innføre det i bedriftene, sier Bøckman. Han er leder for Nettverk for Asia-studier ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo.

– Det er riktignok forskjellige kulturer i bedrifter med vestlige investeringer og bedrifter som fungerer etter den kinesiske modellen. Med vestlige investeringer er det et poeng å vise troverdighet og pålitelighet.
Kinesisk modell

Den kinesiske modellen med lokale investorer og nære forbindelser til lokale myndigheter fungerer best med «smøringsmekanismer», bestikkelser og korrupsjon i forskjellige former, mener den norske Kina-eksperten.

Les mer abcnyheter.no

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: