Runestein fra romertiden oppdaget

Runes_futhark_oldNrk:I dag startet arbeidet med å tyde runesteinen som kan være så gammel som 1700 år.

Runesteinen som er funnet på Hogganvik i Mandal er en av Norges eldste og best bevarte. Det slo eksperter fra Kulturhistorisk Museum fast, da de i ettermiddag begynte å tolke runene.

Mannen som en gang risset runene inn kalte seg Naudegastir, og tegnene tyder på at han kan ha gjort dem allerede på 300-tallet, ifølge professor James Knirk.

– De tidligste runesteinene vi har klart å datere sier vi kommer fra rundt 350 etter Kristus. Denne runesteinen viser lite tegn til noe som er nyere, slik at dette burde være fra den tidligste tid, det vil si 300- eller 400-tallet, sier Knirk, som er bestyrer for Runearkivet ved Universitetet i Oslo.
Svært begeistret over funnet

I det provisoriske teltet over den halvt oppreiste runseteinen i hagen på Hogganvik, satt Knirk i ettermiddag og tolket, sammen med runologene Terje Spurkeland og Jonas Nordby.

Den fremste ekspertisen fra Kulturhistorisk Museum klarte ikke å skjule sin begeistring over det familien Henriksen avdekket, da de forrige lørdag skulle flytte en stein, som i alle år hadde skapt problemer ved plenklippingen.

Da de veltet på stenen så de runene tydelig og satte det i sammenheng med et tidligere funn på gården, datert til rundt år null. Men lite av det som er funnet i Norden overgår lørdagens funn. Steinen har ligget med skriften ned og er godt bevart.
En «førsteutgave»

Det runologene nå sitter og tolker kan kalles en «førsteutgave», for trolig har ingen lest den siden steinen ble risset og lagt ned. Og steinen er risset av en som har kalt seg Naudegastir, ifølge professor James Knirk.

– I den øverste linja leser vi noe som sannsynligvis er personnavn, fordi det ender på gastir – som betyr gjest – og er andre legg i ganske mange personnavn på denne eldste tida. Her ser det ut som om hele navnet er Naudegastir. Skulle vi oversette det til norsk i dag, ville det bli noe sånn som «Nødgjest», men akkurat hva vi skal legge i det, er vi ikke sikre på.

Les mer nrk.no

Reklamer

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: