Antall brennende biler øker kraftig i Sverige

Riots_ParisSVD: Antalet anlagda bilbränder var fem gånger fler förra året än jämfört med 1996. I Göteborg och Uppsala har ökningen varit kraftig i år. Nu riskerar bilägarna i de utsatta områdena dyrare försäkringar.

Flest anlagda bilbränder under 2007 och 2008 hade de tre storstadslänen Stockholm (520 stycken), Västra Götaland (389) och Skåne (341). Därefter kommer Uppsala län med 61 bränder och Dalarnas län med 60 anlagda bilbränder. I Blekinge län anlades minst antal bilbränder samma tid; två stycken.

I år ser siffrorna för Göteborg och Uppsala annorlunda ut. Den lokala räddningstjänstens statistik visar på kraftiga ökningar av anlagda bilbränder just där. Tidningen Tjugofyra7, som ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, publicerade i sitt senaste nummer statistik från Räddningstjänsten Storgöteborg som visar att det under en månad i år (13 augusti-13 september) brann 53 bilar och 29 containrar där orsaken var anlagd eller okänd. Siffrorna för motsvarande period 2008 var 20 respektive 7.

Under perioden 27 augusti-14 september hade Uppsala Brandförsvar cirka 35 larm till bilbränder och 25 till bränder i containrar, mopeder, bildäck med mera. Motsvarande period 2008 hade man fyra bilbränder och två containerbränder.

Majoriteten av de anlagda bränderna är ren skadegörelse där någon medvetet har tänt eld på en bil. Och det är försäkringsbolagen som tillsammans med bilägaren får stå för notan.

Efter sommarens och höstens bilbränder i Göteborgs förorter har skadekostnaderna för försäkringsbolaget Trygg-Hansa där ökat med sex miljoner kronor. Johan Eriksson, presschef på Trygg-Hansa, beskriver det som en «ny och oroväckande trend». Samtidigt säger han:

– Skadegörelse genom brand, som i Göteborg och Uppsala, är svåra att utreda. En del av de bilar som brann där var försäkrade hos oss och det kommer att ta tid att utreda.

På försäkringsbolaget If är man dock säkra på att inte rör sig om bedrägeri utan kommer att ersätta alla som fått sina bilar uppbrända. På sikt kan det dock påverka försäkringspremierna:

– Vi kommer inte att höja premierna i höst, men får man inte stopp på detta kan premiehöjningar i de mest utsatta områdena bli aktuellt tidigast nästa år, säger Ulf Bäckman, informationschef på försäkringsbolaget If i Sverige,

Les mer Svd.se

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: