Helfo vet mye

big-brother21Aftenposten: Ikke hørt om Helfo? De kan ha hørt om deg. For å forsikre seg om at 24 milliarder trygdekroner ikke havner i feil lommer, sjekker Helfo tusenvis av pasientopplysninger. Datatilsynet er bekymret.

Opplysninger du gir legen kan havne hos Helfo. De henter inn noen få hele journaler og en mengde enkeltopplysninger hvert år. Mens de som vil sjekke finansopplysningene dine er pålagt å varsle deg, blir ingen varslet når Helfo sjekker helseopplysninger.

Sannsynligheten for at det sitter en saksbehandler og vet alt om deg og din helsetilstand, er kanskje ikke så veldig stor, men den eksisterer. For der ligger Helfos hovedkvarter.

Institusjonen er lite kjent. Helfo, som ble utskilt fra Nav 1.januar i år, står blant annet for utbetaling av alle helserefusjoner. I fjor gikk det 23,2milliarder kroner fra Tønsberg og inn på konti til apoteker, leger, tannleger og andre behandlere.

I denne strømmen er det helt sikkert noen som forsøker å svindle til seg trygdekroner.

– Det er ikke mange, i fjor gikk vi til anmeldelse tre ganger. Det blir litt flere i år. Men det er uansett viktig at vi har en reell kontrollfunksjon. Ikke for å avsløre og ta folk, men primært for å rettlede og sørge for at alle får det de har rett på, sier Helfo-direktør Kjell Arne Knutsen.
Personvern

Noen kontroller foretas på mistanke om svindel, men de fleste er forebyggende stikkprøvekontroller. Det er lett å enes om at formålet er godt, men det er også lett å se at arbeidet er problematisk i forhold til personvernet.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: