Allmennkunnskapen hos ungdommen stadig lavere

libri_books2Dagsavisen: Franz Kafka? Han har vi ikke hørt om. Gustav Vigeland? Aner ikke hvem det er. Landets studenter har vesentlig mindre allmennkunnskap i dag enn for 10 år siden.

For ti år siden visste omtrent halvparten av studentene i Bergen at Franz Kafka har skrevet «Prosessen». Nå vet en av fire – 25 prosent – av studentene hvem som skrev historien om Josef Ks håpløse ferd gjennom byråkratiets irrganger.

Det er typisk for utviklingen de siste ti årene, ifølge en ny undersøkelse: Norske studenter vet stadig mindre.

– Det er overraskende og bekymringsfullt at fallet er så tydelig, sier Jostein Gripsrud, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, til Dagsavisen.

Nettet har skylda?

Undersøkelsen er utført av Gripsrud og kollegene Jan Fredrik Hovden og Hallvard Moe. De har samlet informasjon fra over 1.000 studenter ved de ulike studieinstitusjonene i Bergen i 1998 og 2008, basert på et omfattende spørreskjema om allmennkunnskap og kulturelle vaner.

Sammenligningen er nedslående for dagens studentgenerasjon, som jevnt over vet mye mindre enn studenter for ti år siden, og går langt sjeldnere på konserter, i teateret eller på kino.

– Hvert enkeltresultat i seg er ikke så farlig, men det samlede uttrykket bekymrer, sier Gripsrud.

Det samlede uttrykket er altså flere årskull studenter som ikke har fått med seg enkle kunnskaper i den tradisjonelle dannelsen. Eller «Den dummeste generasjonen», som engelskprofessor Mark Bauerlein kalte ei boka han ga ut i fjor.

I boka viser Bauerlein at den digitale revolusjonen gjør de unge dummere enn noen annen generasjon før dem. «Stol ikke på noen under 30», slår Bauerlein fast.

Les mer dagsavisen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: