Totalitærkonsumismen

greedAntikap.nu: Konsumism, kanske mer känt som konsumerism (efter engelskans ‘Consumerism’), är tron att det är möjligt att uppnå lycka eller status genom materiell konsumtion eller inköp av produkter i syfte att tillgodose ett uppfattat behov i det egna jaget. Med andra ord en materiell egoism. Men som så mycket annat så har konsumism också en andra betydelse inom ekonomin – det vill säga teorin att ökad konsumtion är ekonomisk gynnsam. Man kan också tala om ‘Consumerism’ som konsumenträtt eller som tron att det är konsumenten som dikterar termerna för det ekonomiska klimatet, men på svenska så skulle en översättning till ”Konsumentism” vara mer passande för den definitionen.

Detta är att jämföra med hur andra, liknande ord också kan ha dubbel eller flerdubbel betydelse, till exempel ”kapitalism” – men det är något som förtjänar sin egen artikel.

Konsumism som det begrepp vi känner det idag uppstod först under 1960-70-talet, men har som fenomen kritiserats starkt i omgångar så tidigt som under Franciskus av Assisis liv under 1100-talet och troligen ännu tidigare. Som ett samhällsfenomen så är det lika gammalt som civilisationen själv, när man talar om en konsumtion utöver vad som krävs för vad innefattar ett drägligt liv – som för övrigt är högst subjektivt.

Les mer antikap.nu

Reklamer

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: