En forfallen sivilisasjon

GeclownAftenposten: Når storparten av folket får sine behov dekket gjennom stadig grovere underholdning, blir det som før var høykultur snart en subkultur.

Forfallstider.
Ifølge Cicero er det to ting som skiller mennesket fra dyret: menneskets ånd, og dets oppreiste gange. Han la til: For enkelte er det nok bare den oppreiste gangen. Det er meget ved samfunnsutviklingen som kan minne om Romerriket, ikke i republikkens tid, men i keisertiden, da prosessen som førte til dets oppløsning var begynt. Hva er reality-tv annet enn underholdning som minner stadig mer om tilstander vi forbinder med Roms forfallstider? Vi ser at grensene for hva som er tillatt, stadig flyttes. Hvor infam går det an å være mot en annen for åpent kamera, hvor høy skal smerteterskelen være?
Ideen om en sivilisasjon.

Mens det norske folk var opplært til å strekke en hånd ut, gjelder det nå å kutte av folk hånden. I reality-konseptet dreier det seg om å vinne, og sende taperne hjem. I USA har folk begått selvmord etter å ha blitt utlevert gjennom TV. Allerede presses det på for å få henrettelser overført direkte. Råskap er ikke noe som bare tilhører historien. I William Goldings Fluenes herre blir guttene beskyttet så lenge de er i stand til å huske ideen om en sivilisasjon. Vi kan kalle det dannelse. Når de trygge ritualer og sosiale former glemmes, stikker rovdyret frem. Shakespeare sier: «Unless above himself he can erect himself, how mean a thing is Man.»
En oppgave.

William Blake har ett symbolsk sted han kaller Golgonooza: The City of Art and Science. Byen er alltid under konstruksjon og er alltid truet av forfall. Å arbeide med kunst er hele tiden å bygge Golgonooza. Men fordi Golgonooza er bolverket mot formløsheten ligger den ved innsjøen Udan Adan, formløshetens dype sjø. Kunsten har altså en oppgave. Den skal beskytte mot formløshet, mot det intet- sigende, mot det som i siste instans fratar oss sjelefreden.

Les mer aftenposten.no

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: