De glemte mødre

Mor og datterAftenposten: Kåre Willoch påpeker den enorme forskjellen i økonomisk støtte til nybakte mødre (19.oktober). Takk, Willoch, for at du taler de glemte mødrenes sak! Foreldre med høy inntekt blir lovet mer støtte i statsbudsjettet, mens de med lav inntekt i realiteten får enda mindre. Hvis mor tjener godt, kan hun få opptil 400000 kroner fra folketrygden (i tillegg får mange full lønnskompensasjon fra arbeidsgiver). Hvis mor ikke har tjent nok til å motta foreldrepenger, får hun 35000 kroner i engangsstønad. Dette er en soleklar urettferdig fordeling av foreldrepenger. Er denne politikken en løsning på vår tids utfordring?
Radikal endring.

Saken er at fødselsmønsteret har endret seg radikalt de siste 40 årene. I 1970 var det i aldersgruppen 20-24 år 168 fødsler pr. 1000 kvinner pr. år. I 2007 var det 60. Samtidig har det i samme periode vært en betydelig økning i fødselsraten i aldersgruppen 30-34 år fra 84 fødsler til 123 fødsler pr. 1000 kvinner pr. år.
Inntekt viktig.

Forskning ved Universitetet i Oslo, ved professor Anne Eskild, tyder på at både utdanning og alder har stor betydning for valget om å få barn eller ikke. Begge faktorene er nært knyttet til inntekt. I en undersøkelse fra Oslo for perioden 2000-2002 endte over halvparten av påbegynte svangerskap blant etnisk norske kvinner under 25 år i provosert abort. I aldersgruppen 30-39 år var det mer enn dobbelt så mange barnefødsler og halvparten så mange aborter som blant kvinner under 30 år. Kvinner med høy utdanning ble oftere gravide og tok sjeldnere abort enn kvinner med lav utdanning. Resultatene fra en annen studie tyder på at dette gjelder generelt, og at det ikke er et isolert Oslo-fenomen.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: