Gnisninger i EU før møtet om ny klimaavtale

eussrAftenposten: Klima blir det store temaet når EUs ledere møtes til toppmøte i Brussel i morgen. De skal bli enige om unionens forhandlingsposisjon foran FN-møtet i København i desember.

Men flere land, deriblant Danmark og Sverige, frykter at en ny konflikt mellom de nye medlemslandene i Øst-Europa og de gamle medlemslandene i vest ødelegger EUs ambisjon om å være en miljøpådriver.

I København skal 190 land møtes for å komme til enighet om en ny klimaavtale som skal erstatte den såkalte Kyoto-protokollen som utløper i 2012. Én av de største utfordringene for å få til en avtale, er at de rike landene forplikter seg til å overføre penger og teknologi til utviklingslandene slik at de skal klare å nå sine klimamål. Både Kina og India har satt det som krav for å si ja til en avtale.

Sverige som leder EU dette halvåret, har derfor presset på for at EU skal ta en lederrolle ved å bla opp penger først, og EU-kommisjonen har foreslått at unionen skal overføre mellom 5 og 7 milliarder euro til utviklingsland allerede neste år hvis man blir enige om en ny klimaavtale i København.

Men ni østeuropeiske land, med Polen i spissen, sier nå nei til forslaget.

– Sentral- og østeuropeiske medlemsland bør ikke pålegges å betale for mye til utviklingsland, sa Polens finansminister forrige uke.

Han pekte på at Polen, som er svært avhengig av kullkraft, står overfor meget utfordrende utslippskutt selv.

Polen, i tillegg til Ungarn, Romania, Slovakia, Latvia, Bulgaria, Litauen, Tsjekkia og Slovenia, argumenterer med at det burde være frivillig om medlemslandene skal yte slik bistand til utviklingsland. I tillegg mener de at byrdefordelingen mellom de ulike medlemslandene bør avgjøres etter størrelsen på landenes økonomi.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: