Norge visste om smugling av våpen til Bosnia

Radovan KaradzicTv2Nyhetene: Norsk etterretning visste at det foregikk våpensmugling under Bosniakrigen, viser nedgraderte dokumenter.

Opplysninger fra norsk etterretningstjeneste skal ifølge den folkemordtiltalte serberlederen Radovan Karadzic bidra til å bevise at USA bisto regjeringshæren og de bosniske muslimene under Bosniakrigen fra 1992 til 1995.

Byen Tuzla nordøst i Bosnia var under krigen strategisk viktig for de bosnisk-muslimske styrkene, og serberne mente byen fungerte som et knutepunkt for hemmelige våpenleveranser.
Protesterte på hemmelige flyvninger

13. februar 1995 protesterte den serbiske generalen Ratko Mladic overfor NATO-generalene Bertrand Lapresle og Rupert Smith i brevs form, og hevdet at FN-styrkene forholdt seg passive til brudd på flyforbudet.

Flere FN-soldater, blant dem også nordmenn, skal ha observert de hemmelige flyvningene, som ifølge vitneutsagn foregikk blant annet med amerikanske Herculesfly.

Et konfidensielt notat fra Forsvarets overkommando og Etterretningsstaben datert 8. mars 1995 konkluderer ifølge Utenriksdepartementet med at «det er lite trolig, men ikke kan utelukkes at det har funnet sted flyslipp av materiell ved Tuzla. Det er usannsynlig at landinger har funnet sted.»

«Soldaten, som er kjent for å være pålitelig, mente lyden tilsvarte fly av typen IL-76 CANDID (fire motors russisk transportfly, red. anm.). Denne flytypen hadde han sett da FN drev flyvninger på Tuzla Air Base i april-mai 1994. På grunn av mørke, ble flyet ikke fysisk sett.»

Ble nektet adgang til flyplass

Les mer tv2nyhetene.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: