Norske politikere nikkedokker for lobbyister

puppetsAftenposten: Norske politikere er mer åpne og positive til lobbyister enn europeiske politikere. –Blåøyde og lettlurte, advarer kritikere.

Svenske, tyske, franske og engelske politikere er mer skeptiske til lobbyister enn sine norske kolleger. Dette kommer frem i den europeiske undersøkelsen «A guide to effective lobbying in Europe», som er gjort av lobbyistene selv for deres pengesterke klienter.

Samtidig som denne undersøkelsen blir kjent, markedsføres eksstatsråd Bjarne Håkon Hanssen som den fremste partneren i det nye kommunikasjonshuset First House AS – der han skal hjelpe lobbyister i å påvirke politikere.

Bak undersøkelsen står det store lobby- og PR-selskapet Burson-Marsteller. Tilsammen 500 politikere i 15 europeiske land er spurt, og norske politikere skiller seg ut:

61 prosent av norske politikere ser positivt på lobbyister som «en konstruktiv del av beslutningsprosessen» og at det er «positivt med kompetansedeling». Til sammenligning svarer bare 47 prosent av EU-politikerne det samme.

En av fire svenske, britiske, danske, franske og tyske politikere mener lobbyistene har en «uheldig påvirkning av den demokratiske prosessen». I Norge mener bare derimot tre prosent av politikerne at lobbyisme er en fare for demokratiet.

–Blåøyde
–Norske politikere er nok mer lettlurte, og lar seg lettere forføre av makt og posisjon. De har ofte liten erfaring fra privat sektor, og har vært lite ute i markedet. Presset på europeiske politikere er mye større enn i Norge, og derfor har de nok utviklet en sunn skepsis, sier generalsekretær i Europabevegelsen og Norges mest erfarne lobbyist for Bellona i Brussel, Paal Frisvold.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: