Medvedev fordømmer Stalin

Gulag i 1946Aftenposten: Fredag gikk Russlands president Dmitrij Medvedev hardt ut mot landets blodige fortid i en videotale på bloggen sin. Talen kom i forbindelse med den russiske dagen for å minnes ofrene for sovjettidens undertrykkelse.

Lærer for lite om Stalins blodbad
Presidenten sa blant annet at dagens unge russere får et forvrengt bilde av sovjettiden. De lærer mye om de stolte øyeblikkene, men lite om blodbadet under Josef Stalin, som nådde sitt høydepunkt på 1930-tallet.

– La oss tenke nøye gjennom dette. Flere millioner mennesker døde som følge av terror og falske anklager. Millioner, understreket Medvedev.

Josef Stalin kom til makten i Sovjetunionen i 1924 og lanserte femårsplaner og reformer. En ordning for å samle alle bøndene i jordbrukskollektiv – stort sett under tvang – førte til Europas verste hungerkatastrofe i moderne tid, med rundt 5-6 millioner døde.

Årsaken var at de mest velstående bøndene ble sett på som klassefiender, og deportert til Sibir. Heller enn å gi fra seg buskapen sin frivillig, slaktet de den ned, og matmangelen var et faktum.

Bekymret for rettferdiggjøring av undertrykkelsen
På 1930-tallet begynte Stalins terror-regime for alvor. Fra 1934-1939 fjernet han alle sine politiske motstandere under de tre såkalte Moskva-prosessene. Disse utrenskingene rammet særlg intellektuelle, Stalins partimedlemmer og offiserer. I alt 35.000 høyere offiserer forsvant i GULag-leirene, hvor flere millioner ble sendt til hardt tvangsarbeid, og mange omkom.

Les mer aftenposten.no

Reklamer

Stikkord: , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: