Vikingene reiste lenger øst enn tidligere antatt

vikingBerlingske: En historiker tegner i en ny artikel et billede af, at vikingerne i deres velmagtsdage nåede hele vejen til Sibirien. Er billedet rigtigt, betyder det, at vikingerne rejste langt længere mod øst end hidtil antaget.

Vikingernes rejselyst kendte næsten ingen grænser, og måske nåede de i deres velmagtsdage endnu længere omkring i verden end hidtil antaget.

Det er allerede kendt, at de fra Skandinavien nåede vidt omkring. Til Grønland og Amerika og til det østlige Rusland fra Hvidehavet i nord til Sortehavet og Det Kaspiske Hav i syd. Men ifølge den russiske historiker Svetlana Wolder nåede de endnu længere østpå i Rusland hele vejen til Uralbjergene og Sibirien.

Dermed udvider hun deres østlige udbredelse med flere tusinde kilometer og bekræfter, at vikingerne var villige til at rejse endog meget langt på plyndringstogter eller for at handle med pelsværk og skind såsom zobel, hvalrostænder og metaller.

Svetlana Wolder præsenterer sine argumenter for vikingernes fjernøstlige ekspansion i det nye nummer af det historiske tidsskrift Siden Saxo, der bliver udgivet af Statens Arkiver.

Hun mener, at vikingerne via Ishavet nåede til Sibirien, og hun baserer argumenterne på skriftlige kilder, arkæologiske fund og lokale stednavne og låneord.

Hun mener, at hun bidrager »med et nyt perspektiv på en del af vikingeverdenen, der har været glemt af forskningsverdenen«.

»Der er ikke blevet forsket meget i vikingerne i de russiske områder. I stedet er der blevet fokuseret på vikingernes ekspansion i bl.a. England og Grønland,« siger Svetlana Wolder, der bor i Danmark og er i gang med at skrive en bog om vikingerne i Rusland.

Thors hammer ved Perm

Les mer berlingske.dk

Reklamer

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: