Nyfødte gråter på morsmålet sitt

bebeForskning: Franske nyfødte gråter på fransk, og tyske på tysk på tysk, skal vi tro en ny studie. Forskerne tror gråten, i tillegg til å varsle om sult og bæsjebleie, er en trening til framtidig skravling.

– Melodimønstrene i barnegråten er byggesteiner for senere lydproduksjon, fra pludring og babling til de første ordene og setningene, sier Kathleen Wermke.

Hun er atferdsforsker ved Universitetet i Wurzburg, og mener funnene i den nye studien hun nå står i spissen for, viser at babygråten er språk i tidlig utvikling.

Konklusjonen til Wermke og kollegene er ikke helt ukontroversielle.

– Den rådende holdningen har vært at nyfødte ikke aktivt kunne påvirke sin egen lydproduksjon. I stedet har man trodd at gråtemelodien nærmest bare var et resultat av pustetrykket, sier Wermke i en pressemelding fra universitetet.

Studien av de små kjerneeuropeerne ble nylig publisert i nettversjonen til tidsskriftet Current Biology.

60 språkmektige skrikerunger
Wermke har studert barnegråt, og har lenge hatt ideen om at språkutviklingen starter svært tidlig, men inntil nå har ikke fagfeltet trodd at den har begynt før babyen er minst tre måneder gammel.

30 tyske og 30 franske splitter nye spedbarn, bare tre til fem dager gamle, med den skrikende truten sin inn i en mikrofon, ga dem derfor noe å tenke på.

Et flertall av de franske babyene som var med i studien, skrek med oppadgående tonefall, mens de fleste grineprøvene av de små tyskerne hadde en nedadgående melodi, i følge funnene.

Dette gjenspeiler tonefallmønstrene til språkene i de nyfødtes hjemland, skriver forskerne i en pressemelding fra det tyske universitetet.

Les mer forskning.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: