Den norske kirkelige liturgi kan forandres til "kjønnsnøytral"

political-correctness_submissionVårt Land: Skal Gud fortsatt omtales som «Far» og som «Herre», eller skal mannlige begreper erstattes av kjønnsnøytrale eller mer feminine?

Debatten om såkalt kjønnsinkluderende språk har versert i kirkelig sammenheng i en årrekke, men er akkurat nå høyaktuelt i forbindelse med den forestående gudstjenestereformen i Den norske kirke.

I utkastene til ny liturgi er det i flere ledd foreslått endringer i kjønnsnøytral retning. Lengst går forslaget i utkast til inngangsord i gudstjenesten, der det tradisjonelle «I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn» er valgfritt og kan byttes ut med «I den treenige Guds navn: Vår Skaper, Frigjører og Livgiver».

Omsorg. I den omfattende høringsrunden, som nå er avsluttet, kommer det fram ulike meninger om slike forslag.

«Et mer kjønnsinkluderende språk er viktig og rett i forhold til gudsbilde og menneskesyn. Det er også viktig å få fram andre sider av Gud enn bildet av den fjerne herre, som er konge i sin høye, evige himmel,» heter det i høringsuttalelsen fra Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN).

De tar til orde for at det «bør arbeides ytterligere med å dempe ord som Herre, Fader, himmelske konge, allmektige Fader» og erstatte dem med bilder av en Guds om «har omsorg, er nær, som er som en mor».

Read more vl.no

Reklamer

Én kommentar to “Den norske kirkelige liturgi kan forandres til "kjønnsnøytral"”

  1. Dansk Says:

    Norske altermedia er ikke altid så nådig overfor mine kommentarer, som man kunne ønske. Men pyt med det. Er der en religion, der er sexistisk og mandsfjendsk er det da kristendommen. Hvor er Jesu far Josef??? Han er censureret helt bort. Maria er derimod allestedsnærværende. Hvorfor hedder hun/han ikke det inkluderende Mario? Siden hvornår er en far ikke omsorgsfuld og nær? Mandsfjendtlig sexisme overalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: